June 23 2018 19:22:03
Dokumenti
DokumentiZa vsako potovanje v tujino z motornim vozilom se je potrebno skrbno pripraviti. V tej rubriki vas želimo spomniti, da pregledate veljavnost osebnih dokumentov in dokumentov za vozilo, ki jih potrebujete za posamezno državo. Med informacijami o državah preverite, če za vstop v izbrano državo zadošča zgolj osebna izkaznica ali pa boste potrebovali potni list in morda celo vizum. Ne pozabite, da morajo tudi otroci imeti svoje osebne dokumente. Preverite, če za izbrano državo zadostuje nacionalno vozniško dovoljenje ali pa bodo, zlasti pri najemu vozila, zahtevali od vas prevod oziroma mednarodno vozniško dovoljenje. V primeru, da se na pot odpravljate z vozilom, ki ni vaša last, vam priporočamo, da si nabavite dovoljenje za vožnjo vozila v tujini. Članom AMZS svetujemo, da imajo na potovanju s seboj knjižico Mednarodna pomoč. V primeru okvare vozila bo popravilo ali vleka njihovega vozila pri partnerskih klubih brezplačna. Tistim članom, ki radi kampirajo ali potujejo z avtodomi, pa priporočamo nakup Mednarodne kamping kartice - CCI. Pravočasno si uredite zdravstveno zavarovanje. Tudi za vozilo preverite veljavnost prometnega potrdila, obveznega in kasko zavarovanja, zelene karte, ne pozabite na SLO oznako in drugo obvezno opremo. Če na potovanje vzamete s seboj domače živali, morate imeti zanje potrdila o opravljenem cepljenju in ostalo dokumentacijo v zvezi z njihovim zdravstvenim stanjem.

V pisarni društva AMD Slovenija avto lahko v času uradnih ur pridobite naslednje mednarodne dokumente:

Dovoljenje za vožnjo tujega vozila - DVTV

Dovoljenje za vožnjo tujega vozila izven meja Republike Slovenije (DVTV) se izda vozniku, ki se odpravlja v tujino z motornim vozilom, registriranim v Republiki Sloveniji, ki ni njegova last. Služi kot dokaz, da ne gre za krajo vozila ali nedovoljeno trgovino z vozili. DVTV se priporoča za države, ki niso članice Evropske unije. DVTV je veljavno le skupaj s prometnim potrdilom za vozilo in ne velja na ozemlju Republike Slovenije.

Za pridobitev DVTV je potrebno predložiti:
- izpolnjeno vlogo
- osebni dokument lastnika vozila (oz. podpis in žig pravne osebe, če je lastnik vozila pravna oseba)
- prometno potrdilo vozila
- osebni dokument osebe, ki bo uporabljala vozilo v tujini (osebna izkaznica, potni list…)

Vinjete za avstrijske avtoceste
V Republiki Avstriji morajo vozniki za uporabo avtocest kupiti t.i. vinjeto. Na sedežu avto moto društva Slovenija avto-Imos lahko vozniki kupijo 10-dnevno vinjeto, dvmesečno ali letno. Na sedežu društva izdajamo vinjete samo za osebna vozila.
Login
Username

PasswordNot a member yet?
Click here to register.

Forgotten your password?
Request a new one here.
Copyright © 2016