Medtem ko je tehnologija od alternativnih motorjev do avtonomnih vozil tista, ki intenzivno spreminja avtomobile, vzporedno tudi dizajn drastično dobiva nove razsežnosti. Spreminja tako zunanjo podobo vozil, namestitev in uporabo luči ter podobo in občutek v notranjosti kabine. Avtomobili bodo še vedno imeli kolesa, vrata in sedeže, vendar bosta njihov videz in delovanje precej drugačna od vozil zadnjih petdeset let. Za spremenjen dizajn pa obstajajo številni razlogi. Spreminjajoči trendi in nepredvidljive zahteve potrošnikov od proizvajalcev zahtevajo nenehno izboljševanje, da izpolnijo raven trenutnih potreb. Istočasno tako oblikovalci lastnikom avtomobilov neprestano ponujajo inovativne videze vozil, ki jih zahteva prilagajanje  novim tehnologijam (digitalni zasloni, kamere za zadnji del avtomobila). Dopolnitve varnostnih predpisov in zahtevnejši standardi za goriva tako predstavljajo številne izzive za proizvajalce, da z dobro premišljenimi spremembami dizajna naredijo vozila varnejša in bolj učinkovita. V Združenih državah Amerike so z uvedbo strožjih standardov porabe goriva in izpustov za vsa motorna in tovorna vozila povzročili ponovno proučitev aerodinamike, ki bi vozilom omogočala manjši upor vetra. Poudarek na aerodinamično oblikovani silhueti je tako privedel do bolj elegantnega, športnega videza s prilegajočimi linijami in gladko površino karoserije. Zasnova popolnoma aerodinamičnega vozila pa za potrošnikov okus lahko pomeni precej podobne modele avtomobilov različnih znamk. Posledične se zato proizvajalci poslužujejo aktivne aerodinamike, kjer integrirajo opremo, ki je neodvisna od računalniških sistemov.

Eno takšnih področij so reže sprednje maske avtomobila, ki je s tovrstnim sistemom deležen celotne preobrazbe. Pri vseh električnih vozilih se je v primerjavi s tistimi z notranjim izgorevanjem drastično zmanjšala potreba po hlajenju, zaradi česar so pri nekaterih modelih v celoti odstranili reže maske. Za konvencionalna vozila so naslednja opcija  tudi aktivne zračne lopute na maski, ki se glede na potrebe hlajenja elektronsko odpirajo in zapirajo. Pri nižjih temperaturah ali zmerni hitrosti na ravnem cestišču se bodo za boljšo aerodinamiko lopute zaprle. Včasih smo dvigajoče spojlerje opažali izključno pri bolj luksuznih modelih, zdaj jih najdemo tudi pri limuzinah in vozilih kompaktnega razreda. Cenejši modeli dandanes uživajo prednosti t.i. demokratizacije luksuza, saj se značilnosti dražjih avtomobilov vse bolj prenašajo na znamke srednjega razreda. Eden takšnih trendov dražjih avtomobilov je francoski šiv na prevlekah, ki bo v prihodnosti praktično prisoten tudi v notranjosti cenejših modelov.

Tudi inovacije s področja varnosti precej vplivajo na sam dizajn. Moderna zasnova vozne šasije, zaščitno ogrodje in vgrajene zračne blazine oblikovalcem omogočajo več svobode pri načrtovanju manjših avtomobilov z zmožnostjo nemogočega. Takšne lastnosti ne zahtevajo težjih vozil, kar pomeni, da le-ti postajajo lažji, ne da bi bila ogrožena njihova varnost. Določene dele avtomobila za manjšo porabo goriva namesto jekla nadomeščajo lažji materiali, kot je aluminij, plastika in karbonska vlakna. Še en takšen dizajn, ki prav tako prispeva k izboljšani varnosti, je panelno panoramsko steklo, ki se razteza skozi celotno streho avtomobila. Cenejše in zanesljivejše tehnologije obdelave umetnih mas in stekla omogočajo odpornost tudi pri močnejših udarcih ali prevračanju vozila. Poleg tega tovrstne strehe ustvarjajo občutek prostornosti, kar je zlasti dobrodošlo pri manjših avtomobilih. Ker streha vozilu daje več naravne svetlobe, se bodo v vozilu prihodnosti posledično zmanjšale ostale steklene površine. Tudi video sistemi za vzvratno vožnjo vozila postajajo nekakšen standard, saj predstavljajo varnejšo alternativo vzvratnim ogledalom, medtem pa tovrstne tehnologije za pomoč voznikom pri parkiranju izpodrivajo potrebo zadnjega okna.