Ameriška neprofitna prometna organizacija AAA Foundation for Traffic Safety je na podlagi raziskav iz leta 2016 ugotovila, da je skoraj 80 % voznikov v preteklem letu na cesti vsaj enkrat izrazilo jezo, bes ali celo agresijo. Najbolj skrb vzbujajoče so ugotovitve, da je kar 8 milijonov ameriških voznikov izražalo hujše oblike agresije na cesti, vključno z namernim zaletavanjem v druge avtomobile ali izstopom iz vozil in soočanjem z ostalimi vozniki. Strokovnjaki, ki se pri organizaciji AAA Foundation for Traffic Safety ukvarjajo s tovrstnim raziskovanjem, opozarjajo, da nepremišljena vožnja, gost promet in vsakodnevne stresne situacije lahko celo postranske konflikte spremenijo v zelo nevarno agresivno cestno vedenje. Vse preveč voznikov v afektu popolnoma izgubi razsodnost, v njihovi jezi pa se lahko prelevijo v smrtno nevarne cestne antagoniste.

 • Namerna vožnja »za ritjo«: 51 odstotkov (104 milijoni voznikov)
 • Kričanje na ostale voznike: 47 odstotkov (95 milijonov voznikov)
 • Hupanje zaradi nejevolje ali jeze: 45 odstotkov (91 milijonov voznikov)
 • Kretnje, ki izražajo jezo: 33 odstotkov (67 milijonov voznikov)
 • Poskus oviranja drugega vozila pri spreminjanju voznega pasu: 24 odstotkov (49 milijonov voznikov)
 • Namerno ustavljanje drugega vozila: 12 odstotkov (24 milijonov voznikov)
 • Izstopanje iz vozila in soočenje z drugim voznikom: 4 odstotki (7.6 milijonov voznikov)
 • Namerno trčenje ali zaletavanje v drugo vozilo: 3 odstotki (5.7 milijonov voznikov)

Dva voznika od treh, ki so bili vključeni v raziskavo, sta bila prepričana, da je agresivna vožnja postala večji problem kot pred tremi leti, medtem ko devet voznikov od desetih verjame, da le-ta resno ogroža njihovo osebno varnost. Med agresivnimi vozniki nedvomno izstopajo moški vozniki in mladi, stari od 19 do 39 let. V primerjavi z ženskimi voznicami bodo ti trikrat verjetneje izstopili iz avta in se soočili z drugim voznikom ali namerno trčili v drugo vozilo. Ugotovljeno je bilo tudi, da so bili vozniki na severovzhodu države bolj nagnjeni k agresivnemu vedenju kot vozniki iz ostalih delov države.  Vozniki, ki so priznali ostala nevarna početja na cesti, kot je prehitevanje ali prevožena rdeča luč, so bolj nagnjeni k izkazovanju jeze med vožnjo. Tisti npr, ki so v zadnjem mesecu prehitevali na avtocesti, bodo s štirikratno verjetnostjo namerno trčili v drugo vozilo.

V organizaciji AAA so mnenja, da je jeza za volanom nekaj popolnoma normalnega, ki pa se v nobenem primeru ne sme razviti v nekaj, kar bi imelo uničujoče posledice za voznika in ostale udeležence v prometu. Pomembno je, da konfliktov ne stopnjujemo, saj ne moremo predvideti dejanj ostalih voznikov, zato je nujno, da ohranimo trezno glavo in se osredotočimo na varno pot do našega cilja.

Kako prekositi jezo med vožnjo?

 • NE BODITE ŽALJIVI: ne spodbujajte drugega voznika, da spremeni hitrost ali smer. To pomeni, da drugega voznika zaradi svojega početja ne smete prisiliti k uporabi zavor ali obračanju volana.
 • BODITE STRPNI IN ODPUŠČAJOČI: drug voznik ima lahko res slab dan, zato stvari ne jemljite osebno.
 • NE ODZIVAJTE SE: izogibajte se očesnemu kontaktu, ne uporabljajte kretenj, ohranite varnostno razdaljo in po potrebi pokličite policijo na 113.

Vir: AAA Foundation for Traffic Safety

velo_skuter

Oglasno sporočilo: VELO d.d.