Če upoštevamo tudi ikonične taksije v Londonu, nam postane povsem jasno, da vsi taksiji praviloma niso rumeni, je pa ta značilna barva nedvomno med njimi splošno postala nekakšna klasika. Rumena barva taksijev v New Yorku je posledica predpisov, ki so jih sprejeli v poznih 60-ih letih, vendar pa se je proces njihovega pojava na mestnih ulicah Velikega jabolka začel že veliko prej. Ena takšnih apokrifnih ljudskih izročil o povezanosti taksijev z rumeno barvo, ki jo v svoji knjigi o kulturnih pomenih barv in njihovi zgodovini omenja avtor Jude Stewart, sega v presenetljivo zgodnje obdobje.  Zgodba iz Italije je malodane bolj razvedrilne narave kot pa zgodovinsko verodostojnega pomena, njen izvor pa naj bi segal že v 15. stoletje. Gospod pod imenom Francesco Tasso, čigar družina je organizirala poštno službo, je z namenom širitve in centralizacije njihovih storitev, uvedel določene reforme. Ena takšnih je bila tudi rumena barva dostavnih vozil, s katero nihče ne bi bil politično prizadet. To inovacijo je pozdravljal celo cesar Ferdinand, ki jih je priznal za naslednike vojvodske družine de la Torre (Thurn).

Ne glede na to, da naj bi ta izpoved dokazovala izvor besede taksi, pa je besedo kot tako prvič zaslediti šele v zgodnjem 20. stoletju, ko se je pojavila kot krajša različica besede »taksimeter« (merilni inštrument v taksiju).  Približno v tistem času pa so se v ZDA pojavili tudi prvi taksiji, ki pa niso bili rumene barve. Leta 1907 je podjetnik Harry Allen iz Francije v New York pripeljal prva rdeča in zelena vozila, opremljena s taksimetri. Kljub dejstvu, da je bil prvi s tovrstnimi taksiji, pa je že po prvem letu, ko so ga zaradi plačila začeli zapuščati prvi vozniki, imel nekaj konkurence. Graham Hodges, ki na univerzi Colgate proučuje zgodovino taksijev, opisuje kako so takratni lastniki taksi služb svoja vozila barvali z značilnimi barvami, od rjavih, belih, črnih, rdečih in tudi rumenih.

V nekaj letih sta imeli izključno rumene taksije dve ugledni družbi in sicer, Yellow Taxicab Company v New Yorku ustanovitelja Alberta Rockwella in Yellow Cab Company v Chicagu ustanovitelja Johna Hertza. Slednji je glede na določene zgodovinske vire svoje podjetje ustanovil leta 1908, ko je v evropskih mestih opazil pomembno vlogo taksijev kot vrste prevoza in na željo njegove druge žene vse taksije prebarval z rumeno barvo. Popularnost rumene barve pa je resnično dosegel Hertz, ki je s poslom pričel leta 1907 in bil pri njem tudi zelo uspešen. Idejo za to barvo je menda dobil na podlagi študije tamkajšnje univerze, v kateri so ugotovili, da je rumena z dodatkom rdeče najvidnejša barva z daljše razdalje.

V naslednjih letih je tako večje in monopolne taksi službe zaznamoval tudi neprestani boj za zaščito rumenih taksi avtomobilov, kar pa jim ni uspelo popolnoma doseči. Mesto je v nadaljevanju, natančneje v šestdesetih, letih uvedlo predpis, s katerim so licenciranim taksijem podelili t.i. medaljone in na podlagi tega ukrepa določili tudi njihovo barvo – rumeno. Tako so jih potniki lahko ločili od ostalih taksi avtomobilov, ki pa te barve niso smeli uporabljati.

Rumeni taksiji so tako postali sinonim mesta New York in bistven del njegovega vsakdana. Čemu tako pogosto rumeno barvo pripisujemo ravno taksijem in zakaj je ta barva zanje postala že univerzalna, lahko razložimo z vidnejšo vlogo te popularne barve v pop kulturi in preprostim dejstvom, da je zelo malo ostalih avtomobilov na cesti ravno rumenih.

Vir:  www.time.com
Slikovno gradivo:  pexels

generali

Oglasno sporočilo: Generali zavarovalnica d.d.

Save

Save

Save