Tek velja za razmeroma varen šport, kar pa seveda ne pomeni, da smo, ko stopimo na pločnik, stoodstotno varni pred nesrečami. Ko tečemo v urbanem območju, zlasti v središču prometne in hektične metropole, se tovrstna rekreacija precej razlikuje od teka na stadionu, v parku, mirni soseski ali na tekalni stezi. Zagotovo vsak teren predstavlja svojevrstne izzive, vendar kar se tiče mesta, so tamkajšnje posebnosti lahko celo smrtonosne. Tam potencialne nevarnosti dejansko prežijo skoraj za vsakim vogalom in na križišču. Odgovornost vsakega urbanega tekača je, da na cesti poskrbi za lastno varnost in varnost drugih okrog njega. Statistika o smrtnih žrtvah med pešci je šokantna, kar posebej velja za tekače, ki so zaradi močno priljubljenega tekaškega športa med mestnimi rekreativci vedno bolj izpostavljeni. Prav zaradi tega morajo tako profesionalni maratonci kot rekreativni tekači upoštevati nekatera varnostna pravila in predvsem zdravo pamet, da med tekaškim treningom ostanejo na cestah v odlični formi in hkrati karseda varni.

Mnogi izmed nas smo že neštetokrat slišali dobronameren, že kar prepogosto uporabljen nasvet, da moramo pri prečkanju cestišča vedno pogledati v obe smeri, kar pa zdaleč ne pomeni, da ga vsakič tudi ne upoštevamo. Namreč večina nesreč se zgodi ravno zaradi tega, ker marsikateri spregleda ta že »dolgočasen« korak. Najboljši način za ohranjanje varnosti med vsakim tekom na prometnih ulicah je seveda poznavanje prometnih predpisov, signalizacije in znakov ter njihovo brezhibno upoštevanje.

PRAVILNO PREČKANJE

Cestišča nikoli ne prečkajte med parkiranimi vozili, za ali pred avtobusom in večjim vozilom ter oviro na cesti, kjer so hitrosti avtomobilov večje. Namesto tega uporabljajte raje prehode za pešce, ki se nahajajo na križiščih, kjer vozniki pešce tudi pričakujejo. Če prehoda za pešce ni, izberite najvarnejše in najbolj pregledno mesto, kjer boste lahko prečkali, pred tem pa bodite posebej pozorni na vozila, ki prihajajo iz različnih smeri.

VZPOSTAVLJANJE OČESNEGA STIKA

Preden se odločite prečkati cesto, vzpostavite očesni kontakt z voznikom prihajajočega vozila, da bo vaš namen lažje zaznal. Nikoli ne domnevajte, da vas voznik vidi. Namesto tega se vedite kot bi bili nevidni in vselej ohranjajte vsaj en meter razdalje od vozila. Posebej priporočljivo je, da iztegnete roko, s katero nakažete svoj namen.

PREVIDNO NA KRIŽIŠČIH

Ne imejte prepričanja, da ste pri prečkanju ob zeleni luči za pešce popolnoma varni. Voznik lahko zavije z veliko hitrostjo ali luč celo prevozi, kar pa se seveda neprestano dogaja. Nekateri to počnejo namenoma, drugi sploh niso pozorni in prehod popolnoma ignorirajo.

UPORABLJAJTE PLOČNIK

S tekom na cesti poleg avtomobilov, tovornjakov in ostalih vozil tvegate nesrečo, zato raje tecite na pločniku, če je ta na voljo. Izjemoma lahko uporabljate cesto samo, če je ta:

  • mirna in varna znotraj poseljenega območja
  • zaprta, zaradi organizirane tekaške prireditve
  • skorajda neprometna
  • opremljena s pločnikom, ki ga v tem primeru tudi uporabljamo
  • varnejša od poledenelega in drsečega pločnika, zlasti v zimskem času
  • po vašem občutku primerna in varna

TECITE V NASPROTNI SMERI PROMETA

V primeru, da ni pločnika, tecite na strani, kjer promet poteka v vašo smer, da boste lažje opazovali bližajoča vozila in se v primeru njihovega napačnega zavoja tudi pravočasno odzvali. Tako vas bodo avtomobili, tovornjaki in avtobusi tudi lažje opazili. Če boste tekli v smeri prometa, boste slabše zaznali bližajočo nevarnost, česar pa si verjetno ne želite. Izjemo pri tem pravilu naredite, ko se bližate slepemu kotu oz. ovinku, kjer je slabša vidljivost, saj vas voznik, ki vam prihaja nasproti ne bo opazil, kot tudi vi ne njega. V tem primeru cesto prečkajte na drugo stran in se je držite skrajno desno, utišajte glasbo in bodite pozorni na dogajanje okrog vas. Ko preglednost ne bo več problem, se previdno vrnite na levo stran, v nobenem primeru pa ne tecite po sredini ceste.

NE POSKUŠAJTE PREHITEVATI VOZILA

Četudi ste tekač prve lige, se z velikostjo in hitrostjo vozila žal ne morete kosati, kajti resnica je, da so motorna vozila enostavno hitrejša. Dejstvo je, da ni nobeno presenečenje, kdo pri trčenju človeka in avtomobila izgubi, zato se nikar ne poskušajte lotevati tega izziva. Na križišču se torej raje ustavite in pustite vozilo, da spelje prvo. Takrat poskušajte pozabiti na vaš ego in se umaknite, čeprav to pomeni, da se morate upočasniti ali za trenutek tudi ustaviti. Kadar v določeni situaciji niste prepričani v varnost, je pomembno, da se umaknete na stran, ustavite in počakate.

POZORNOST, POZORNOST IN ŠE ENKRAT POZORNOST

Glavno pravilo, ki je ključnega pomena za varnost vsakega tekača, je pozornost. S slušalkami v ušesih, zatopljeni v svoje misli ali obkroženi z različnimi motilci iz okolice, hitro pozabite, da ste vstopili v hektično križišče. Seveda ni nič narobe s tem, da med tekom zaplavamo v svoj »svet«, si pa z odvračanjem pozornosti včasih lahko naredimo več škode kot koristi. Zato je še kako pomembno, da smo pozorni na zvoke in dogajanje okrog sebe, najsi bo to hupanje, zvok motorja, bližajoče vozilo ali lajež psa, kajti to so lahko potencialna opozorila, ki jih ne smemo prezreti.

NE IMEJTE NADETIH NAGLAVNIH SLUŠALK

Čeprav naj bi po raziskavah sodeč glasba med tekom pripomogla k bolj učinkoviti in konsistentni vadbi, pa se ni priporočljivo popolnoma odrezati od dogajanja okoli sebe. S slušalkami v ušesih ne boste mogli slišati prihajajočih vozi, kolesarja ali celo zlonamerne osebe, ki se vam bo prikradla za hrbet. Namesto tega morate kot urbani tekač svoja ušesa in oči uporabiti kot najboljša vodila, s katerimi boste ostali varni in živi. V primeru, da je glasba nepogrešljiv del vaše tekaške rekreacije, pa imejte vsaj eno uho prosto ali na dovolj nizki frekvenci, da slišite zvoke okrog sebe.

IZOGIBAJTE SE TEKA V TEMI

V poznih večernih urah, zlasti v temi, se raje ne odločajte za tek na prostem. Po nekaterih statistikah se približno 70 % smrtnih žrtev med pešci zgodi ponoči, tretjina celo med osmo uro zvečer in polnočjo. Če res nimate druge možnosti in se odločite za tek v zgodnjih jutranjih urah ali pozno zvečer, se oblecite v svetla, odsevna oblačila in obutev, da boste čim bolj vidni in se opremite z odsevnimi dodatki po zapestjih, trupu in nogah (če jih imate na voljo). Skratka oblecite se, da boste vidni, četudi boste na koncu videti kot kičasto božično drevesce, kar mogoče ne bo elegantno na pogled, vendar bo za vas precej varneje.

IDENTIFIKACIJA  JE KLJUČNEGA POMENA

Obstaja pravilo, da imate, kadarkoli se gibate na prostem, najsi bo to tek, kolesarjenje, treking ali hoja z bremeni, pri sebi nekakšno obliko identifikacije. Prav zaradi tega ima večina športnih oblačil všit majhen žepek, kamor lahko pospravimo vsaj vozniško dovoljenje, seznam telefonskih številk v primeru nujne zdravniške pomoči in pomembne podatke o lastnem zdravstvenem stanju (kronične bolezni, krvna skupina, alergije,…itd.). Zadostuje že mobilni telefon s prilepljenim seznamom nujnih kontaktov na hrbtni strani in osebna izkaznica.

BODITE DOLGOČASNI

To zlasti velja za ženske tekačice, ki naj dragocen nakit raje pustijo doma, če ne želijo vzbujati napačne pozornosti. V kolikor imate pri sebi denar, naj bo vsota tolikšna, da zadostuje samo za prevoz, kakšno plastenko vode ali prigrizek. Tek ni primeren za bahaštvo, saj nikoli ne veste kdo preži na vas in si verjetno ne želite biti njegova naslednja žrtev.

ZAUPAJTE LASTNIM INSTINKTOM

Morebiti je to edino, kar vam pri varnosti na cesti lahko pomaga. Če vam določena ulica ali cesta nista prijetni in ne dajeta dobrega občutka, zaupajte lastni intuiciji ne tecite po njej. To velja predvsem za območja z večjimi hitrostmi, prometna križišča, ozke in nerazsvetljene ceste,…itd.

ZA ZAKLJUČEK

To bi bilo to. Če boste sledili tem dobronamernim nasvetom in pravilom za vsakega tekača, se boste zagotovo izognili nevarnostim, zlasti če ne želite biti del morbidne in razvpite lokalne kronike.

Vir: runnersblueprint

Slikovno gradivo: unsplash

lpp

Oglasno sporočilo: Javno podjetje LPP d.o.o.