Kot starši se zagotovo še kako zavedamo, da nas naši otroci neprestano opazujejo in se od nas učijo, kar še posebej drži za primere varne vožnje. Medtem ko bomo za volanom dosledno upoštevali pravila in navade varne vožnje, bomo svojemu otroku dajali pozitiven zgled, hkrati pa dobro popotnico za čas, ko bo tudi sam postal voznik.

Spoštujmo cesto – in seveda ostale voznike

Z lastnim ravnanjem in zglednim kreiranjem prometne kulture otroka na najboljši način lahko naučimo spoštovanja pravil na cesti in ostalih udeležencev zlasti voznikov, ki poleg nas uporabljajo cesto. Če bomo upoštevali cestno-prometne predpise, upočasnili vozilo, kadar na cesti potekajo rekonstrukcijska dela oz. pogoji na cestišču to zahtevajo, dosledno uporabljali smerne kazalnike ter se vedno pripeli z varnostnim pasovom, nam bodo tovrstne naloge preprosto prišle v navado, otroku pa bomo s tem omogočili temelje za varno in veščo vožnjo.

Čeprav nas, roko na srce, ostali vozniki včasih na cesti preprosto lahko spravljajo ob pamet, pa bomo z mirnim in spoštljivim odzivom svojim otrokom pokazali, kako se v stresnih ali neprijetnih situacijah znajti za volanom. Nikakor pa se med vožnjo ni pametno razjeziti, saj to več kot slabo vpliva na koncentracijo in posledično lahko vodi do nesreče. Otrok bo našo jezo do ostalih voznikov opazoval in tudi on po vsej verjetnosti sčasoma prevzel to navado. Jezne in žaljive opazke tako rajši zadržimo zase, zlasti pa se izogibajmo nevarnim manevrom kot je namerno neupoštevanje varnostne razdalje, ustvarjanje napete situacije z ostalimi vozniki in razkazovanje mišic kot bi želeli poosebljati lik Supermana. Ne pozabimo, da nas otrok neprestano opazuje in zagotovo si ne želimo, da bi na takšen način vozil nekoč tudi on sam.

Slabih navad se ni težko navaditi

Otroci bodo našo slabo prakso med vožnjo zlahka osvojili, če se je sami ne bomo naučili na nek način brzdati. Te se verjetno sploh ne zavedamo, vendar ima večina voznikov za volanom kar nekaj škodljivih navad. Ena takšnih, ki je v sodobnem času najpogostejša in žal tudi najbolj nevarna, je motnja pozornosti med vožnjo. Ko nas otrok opazuje, da med vožnjo govorimo po telefonu, jemo, beremo sporočila ali počnemo katero od ostalih pogostih opravil današnjih voznikov, mu s tem sporočamo, da z odvračanjem pozornosti od ceste ni nič narobe. Hkrati ne smemo dovoliti tudi njim samim, da nas pri vožnji motijo in jim odločno pojasnimo, da bodo njihove želje in potrebe morale počakati do varnega postanka. Iskanje odvrženih predmetov, menjava DVD-jev za gledanje risank in ponujanje prigrizkov ter pijače, da bodo otroci zadovoljni in srečni med vožnjo, so lahko nevarna opravila in zlasti veliki motilci za zbrano vožnjo. V kolikor otrok res kaj potrebuje, se ustavimo in za to poskrbimo. Na miren način mu medtem odločno dopovejmo, da moramo biti stoodstotno osredotočeni na cesto in da mu bomo z veseljem pomagali, ko prispemo na cilj.

V največjo pomoč nam bo, če se iskreno ozremo na našo vožnjo in navade: vozimo mogoče prehitro, pospešimo hitrost, da ulovimo zeleno luč ali se ne ustavimo vedno pri »stop« znaku? Zavedanje takšnega vedenja je najboljši način, da se začnemo spreminjati in tako svojim otrokom pokažemo dobro prakso.

Vzgoja dobrih voznikov za prihodnost

Nekega dne, morda v ne tako daljni prihodnosti, bodo tudi naši otroci vozniki. Mladi vozniki zaradi neizkušenosti predstavljajo večje tveganje za nastanek prometnih nesreč, saj pogosto delajo napake, ki imajo lahko manjše ali večje, nemalokrat celo usodne, posledice. Preden postanejo sami gospodarji jeklenih konjičkov, pa jim z lastnim zgledom varnega voznika zagotovimo pravo izhodišče, zlasti pa privzgojimo primerno prometno kulturo, ki jo bodo dosledno sledili in tudi uspešno prenašali na naslednje generacije. Naše navade jim bodo tako med aktivno udeležbo v prometu koristno služile pri ustvarjanju lastne dobre in varne prakse. S tem, ko bomo sami vozili mirno in se izogibali motilcem pozornosti, bodo tudi oni kasneje kot vozniki sprejemali boljše in pametnejše odločitve. Pomembno je, da se pri tem zavedamo, da pomagamo ohranjati varnejše ceste za zdajšnje in prihodnje generacije voznikov.

Slikovno gradivo: pexels

siletra
Oglasno sporočilo: SILETRA.eu