Na avstralski univerzi QUT so izvedli študijo, v kateri je bilo ugotovljeno, da humor v oglasih, v katerih želijo opozoriti na nevarnost utrujenosti med vožnjo, ne pripomore ravno k razumevanju sporočil o prometni varnosti.

  • družbena omrežja vse hitreje postajajo običajna mesta za oglaševanje sporočil o prometni varnosti
  • humor je ena od strategij, kako povečati verjetnost, da video postane viralen
  • avstralski vozniki so mnenja, da humor ne sodi v sporočila, ki opozarjajo na nevarnost utrujenosti za volanom

Alana Hawkins iz univerzitetnega centra za raziskovanje nesreč in prometno varnost v Queenslandu (CARRS-Q) je na konferenci o prometni varnosti Avstralije in Oceanije (Australasian Road Safety) v Perthu opozorila na izzive oglaševanja o prometni varnosti. Humor je po njenem prepričanju ena od strategij, ki lahko poveča priljubljenost videa in njegov vtis pri gledalcih, vendar ga je smiselno uporabljati le pri nekaterih tematikah s področja prometne varnosti. V študiji, kjer so k ogledu in kasnejši razpravi o videu, objavljenem leta 2014 na YouTube kanalu in z več kot milijon ogledi, povabili 10 mladih avstralskih voznikov, so ugotovili, da uporaba humorja zaradi večje gledanosti zmanjšuje učinkovitost sporočila. V viralnem videu z animiranim oglasom o prometni varnosti, narejenem v Koreji, je upodobljeno vozilo z antropomorfnimi bitji, ki eden za drugim postopoma zadremlje in ko končno zaspi tudi voznik, vozilo zanese z vozišča po pečini, bitja pa se vsa po vrsti posledično pričenjajo kotaliti in poskakovati. V okviru študije so udeležence vprašali po tem, kaj so videli, njihova mnenja in splošen odziv na omenjeni oglas. Njihov splošen vtis je bil, da takšen veder pristop ni primeren za tovrsten temo. Globalizacija medijev in priljubljenost spletnih videov po mnenju Hawkinsonove omogoča lažji dostop oglasov o prometni varnosti tudi mladim avstralskim voznikom. Hkrati pa se je treba preko netradicionalnih kanalov, kot je splet in mobilna telefonija, osredotočiti tudi na učinkovitost oglaševanih sporočil, saj je populacija mladih voznikov med večjimi uporabniki medijev na zahtevo in izpostavljena visokemu tveganju za prometne nesreče ne cesti.

Medtem ko je humor v oglaševanju morda primeren za nekatere tematike prometne varnosti kot je vožnja brez alkohola in opozorila proti prehitevanju, pa smo s študijo želeli pokazati, da so potrebne nadaljnje raziskave glede primernosti uporabe pozitivne konotacije kot je humor pri doseganju učinkovite preventive proti zaspanosti za volanom. Uporaba humorja lahko zmanjša učinkovitost v smislu, da vozniki video namenoma ustavijo, saj ne izpolnjuje njihovih pričakovanj glede sporočil o prometni varnosti. Sporočilo se tako po možnosti izgubi s prevodom, saj vozniki, ki video zaradi njegove komičnosti prekinejo, niso zmožni dojeti njegovega pozitivnega poziva k ukrepanju,” povzame strokovnjakinja.

Video si lahko ogledate na tej povezavi:

Vir in slikovno gradivo: https://www.qut.edu.au