Splošno znano je, da z agresivno vožnjo porabimo več goriva, vendar je težko natančno določiti, koliko ga pri tem dejansko potrošimo. Ekipa raziskovalcev iz ameriškega laboratorija za energijo Oak Ridge National Laboratory je vpliv prehitevanja in sunkovitega zaviranja na porabo goriva tudi izmerila in ugotovila, da agresivna vožnja v prometu z ustavljanjem in speljevanjem lahko število prevoženih kilometrov na rezervoar goriva pri lahkih vozilih zmanjša celo za približno 10 do 40  % in približno 15 do 30 % pri višjih hitrostih. To pomeni izgubo 0,2 do 0,8 evra na galono.

Da bi se raziskovalci ustrezno lotili tega zapletenega vprašanja, so proučili številne prejšnje študije, razvili nov energetski model za vozila in ga uporabili tako pri srednje velikem hibridnem električnem vozilu kot tistem z bencinskim motorjem. V laboratoriju raziskovalnega centra za promet National Transportation Research Center so pri obeh avtomobilih izvedli teste, s katerimi so primerjali razlike v porabi goriva. Pri hibridnem električnem vozilu so jih zlasti zanimale omejitve pri ponovnem polnjenju shranjene energije med različnimi stopnjami sunkovitega zaviranja. Z novim energetskim modelom, ki so ga zasnovali, so se osredotočili na omejitve regenerativnega zaviranja skupaj z različnimi stopnjami agresivne vožnje, kar bi lahko predstavljalo večja nihanja v porabi goriva pri hibridnih vozilih v primerjavi s konvencionalnimi vozili.

Z rezultati so potrdili že vzpostavljeno bazo posredovanih podatkov s strani voznikov o njihovih prevoženih kilometrih na rezervoar goriva, ki jo na spletni strani fueleconomy.gov, z namenom informiranja potrošnikov o ekonomičnosti porabe goriva vozil, vzdržuje ameriška vlada. Ti podatki nakazuje tudi večjo občutljivost hibridnih električnih vozil na način vožnje, čeprav pri njih v primerjavi s klasičnimi vozili na bencinski pogon skoraj vedno lahko govorimo o varčni porabi goriva.

Vsi rezultati študije, skupaj z drugimi preprostimi ukrepi za varčno porabo, kot je upoštevanje omejitev hitrosti, prekomerno delovanje vozila v prostem teku ali pretežak tovor ter uporaba omejevalnika hitrosti, so dostopni na spletni strani ameriškega laboratorija za energijo (www.ornl.gov). Razumevanje vplivanja agresivne vožnje na porabo goriva je bistvenega pomena tudi za nadaljnje študije o izboljšanju pretoka prometa s »pametnimi« sistemi za nadzor prometa in avtonomnimi vozili.

Vir: Oak Ridge National Laboratory

Slikovno gradivo: Pexels