Kljub številnim opozorilom in preventivnim akcijam nekateri le s težavo ignorirajo zvonjenje mobilnega telefona med vožnjo, ne ignorirajo pa nevarnosti, ki jih telefoniranje za volanom lahko povzroča. Skoraj polovica sodelujočih voznikov v novi študiji avstralske univerze za tehnologijo QUT je prepričanih, da iskanje telefona in odgovarjanje na klic med vožnjo ni tako tvegano kot pogovarjanje in pisanje sporočil. V študiji, ki so jo izvedli v centru za raziskovanje nesreč in prometno varnost omenjene univerze (CARRS-Q), izsledke pa objavili v znanstveni reviji PLOS ONE, so ugotovili, da so iskanje zvonečega telefona, preverjanje klicatelja, zavrnitev ali odgovor na klic, ena najpogostejših opravil, povezanih z mobilnim telefonom med vožnjo. Vodilni raziskovalec Oscar Oviedo-Trespalacios, je v povezavi s potekom študije razkril, da vozniki niso verjeli, da je iskanje telefona med vožnjo in odgovarjanje na klic prav tako tvegano kot pogovarjanje, pisanje sporočil ali brskanje.

V študiji je sodelovalo 484 voznikov iz avstralske zvezne države Queensland, od katerih jih je 45 % priznalo, da so med vožnjo že posegli po telefonu in odgovarjali na klic, medtem ko jih je 28 % uporabljalo napravo za prostoročno telefoniranje. Še bolj zaskrbljujoč pa je podatek, da so številni vozniki gledali na zaslon več kot 2 sekundi ali telefon iskali ter odgovarjali nanj, nato pa se po telefonu pogovarjali, pisali sporočilo ali brskali. S študijo so želeli pokazati, da izmed teh številnih opravil, ki so povezana z mobilnim telefonom med vožnjo, večina podcenjuje nevarnosti nepozorne vožnje zaradi pasivne uporabe telefona. Iskanje in poseganje po zvonečem telefonu vozniki dojemajo kot srednje veliko tveganje, vendar pa je raziskava pokazala, da je to ena najbolj tveganih aktivnosti voznika med vožnjo. Kajti med pogovorom, pisanjem sporočil in brskanjem bodo vozniki bolj verjetno prilagodili vožnjo, s tem da bodo zmanjšali hitrost, se bolj oddaljili od vozila pred njimi in pogosteje s pogledom preverjali okolico. Po drugi strani pa klic iz mobilnega telefona lahko voznike nenadoma preseneti, ne da bi pravočasno prilagodili način vožnje, zato je verjetnost, da bo prišlo do nesreče toliko večja. To neskladje v dojemanju tveganja kot ga razkriva študija pa predstavlja enega glavnih problemov. Raziskovalci so pokazali, da je za tiste, ki se pogovarjajo med vožnjo, verjetnost, da se jim bo zgodila nesreča, štirikrat večja kot za tiste, ki mobilnika ne uporabljajo. Zlasti so ogroženi neizkušeni vozniki, ki ga bodo bolj verjetno uporabljali med vožnjo.

Kljub raziskavi in njenim ugotovitvam, pa 12 % voznikov še vedno ne verjame, da je telefoniranje med vožnjo dejansko nevarno. Poleg tega jih 70 % priznava, da med uporabo telefona v vozilu pozorno opazuje morebitne policijske kontrole in se jim s skrivanjem mobilnika tudi poskuša izogniti.  S študijo so ugotovili tudi zaskrbljujoče dejstvo, da vozniki običajno pogosteje gledajo na telefon kar več kot dve sekundi kot pa pišejo sporočila ali brskajo.

Slikovno gradivo: Pexels