Smrt peške, ki jo je marca letos povzročilo samovozeče vozilo, bo nedvomno odprla dodatna vprašanja o varnosti tovrstnih avtomobilov. Vendar dokler ne poznamo podrobnosti v okoliščinah za nesrečo, težko napovemo učinek, ki bi ga ta lahko imela na prihodnost avtonomnih vozil. Strokovnjak za robotiko Philip Koopman z Univerze Carnegie Mellon v Pittsburghu je mnenja, da bomo samo na podlagi izčrpnejših informacij o sami nesreči, vključno z natančnim opisom ravnanja peške in podatkov v vozilu, lahko potegnili črto pod nastalim dogodkom.

Nesreča se je pripetila v nedeljo zvečer, ko je Uberjevo samovozeče vozilo zadelo in posledično ubilo žensko, ki je v mestu Tempe, v zvezni državi Arizona, prečkala cesto. Prva poročila navajajo, da je bil za volanom sicer prisoten človeški voznik, vendar je bilo vozilo v samodejnem načinu obratovanja. Podjetje Uber je po nesreči prekinil vsa testiranja njihovih avtonomnih vozil, tako v mestu Tempe kot tudi ostalih mestih po državi.

triglav_vreme

Svojo preiskovalno enoto je v mesto poslal ameriški Nacionalni odbor za varnost v transportu (NTSB), ki je leta 2016 že raziskoval okoliščine nesreče Teslinega električnega avtomobila z vključenim avtopilotom in tudi ugotovil, da ponesrečeni voznik takrat ni upošteval številnih varnostnih opozoril.

a1

Samovozeča vozila med ostalimi vozniki in potencialnim pešci ne uživajo velikega zaupanja, kar potrjuje tudi anketa ameriške avtomobilske zveze AAA, v okviru katere je 85 % vprašane »baby boom« generacije in 73 % milenijcev priznalo, da se bojijo vožnje v avtonomnih vozilih.

velocenter

V prihodnosti se seveda pričakuje, sploh pa v strokovnih krogih, da bo avtonomna vožnja postopoma varnejša od povprečnega voznika, zlasti ker vozilom med drugim za razliko od človeških voznikov ni mogoče odvračati pozornosti. Kot pa kaže bo ta proces trajal kar nekaj časa, saj bodo samovozeča vozila morala po cestah voziti več desetletij, da bodo njihovo večjo varnost statistično tudi dokazali.

Ko pa – če sploh – se bodo izkazala za varnejša od človeških voznikov, se bodo morala soočiti z drugimi vprašanji, ki predvsem zadevajo razpravo o zaščiti pešcev ali potnikov v vozilu v primeru prometne nesreče.

Slikovno gradivo: James Martin/CNET