Ameriška akademija za medicino spanca (v nadaljevanju AASM) v uradni izjavi ugotavlja, da zaspanost predstavlja veliko tveganje za varnost v industriji souporabe vozil brez lastništva. Zaradi pomanjkanja spanja in neurejenih cirkadianih ritmov so ti vozniki podvrženi večjemu tveganju, ki ga povzroča utrujenost med vožnjo. Značilen urnik zaposlenih v podjetjih, ki se ukvarjajo s souporabo vozil, vključuje daljša obdobja vožnje v budnem stanju ali ponoči. Vozniki so nemalokrat tudi pogodbeniki brez opravljenih rednih zdravstvenih pregledov, s pomočjo katerih bi pravočasno prepoznavali resnejše zdravstvene probleme, kot je sindrom obstruktivne apneje v spanju. Ameriška avtomobilistična zveza AAA ocenjuje, da je približno 328 000 prometnih nesreč v ZDA na leto posledica utrujenosti za volanom, med njimi se jih 109 000 konča s poškodbami in 6 400 s smrtnim izidom.

velocenter

Strokovnjaki zato opozarjajo na problem javne varnosti, kjer nizke prevoznine in stimulacije voznike prisilijo, da z nadaljevanjem vožnje prekoračijo varnostne omejitve. S tem se vedno ne zavedajo ogromnih tveganj ali pa so lažno prepričani o precenjenosti spanja. Njihove stranke se po navadi ne sprašujejo o budnosti svojih voznikov in niti na pomislijo na utrujenost za volanom, kar pa lahko vodi v katastrofo. Prof. dr. Indira Gurubhagavatula z Univerze v Pennsylvaniji poudarja pomen prisotnosti tovrstnega problema in zbiranja potrebnih informacij, saj bodo razmere na tem področju brez natančnejših ocen o pogostosti pojava in njegovega nadzora postale podobne divjemu zahodu.

triglav_vreme

V podjetju Uber so tako lansko leto uvedli ukrep, da mora voznik po skupno 12 urah vožnje prekiniti delo za vsaj 6 ur. Podobno zahtevajo tudi v podjetju Lyft, kjer morajo vozniki vsakih 14 ur vožnje vzeti 6-urni odmor. Vendar pa AASM meni, da te omejitve niso zadostne, saj številni vozniki opravljajo več služb hkrati ali pa vozijo za več kot eno podjetje, večinoma pozno ponoči ali zgodaj zjutraj, ko je zaspanost največja. Zato poziva vsa podjetja za souporabo vozil, javne uslužbence, strokovnjake na področju medicine in organe kazenskega pregona, da se s skupnimi močmi lotijo problema utrujenosti in zaspanosti v tej panogi, kajti to je edini način, s katerim lahko zmanjšajo njegovo kritično tveganje javne varnosti.

a1

Slikovno gradivo: Pixabay