Dejstva nedvomno govorijo o tem, da je prav nemška avtomobilska industrija tista, ki hote ali nehote sprejema najsodobnejše tehnologije. Osrednjo vlogo pri tem pa v bavarskem glavnem mestu igra nihče drug kot inovativna mala podjetja in visokošolske ustanove.

Nemški zvezni minister za ekonomske zadeve in energijo je leta 2016 mesto München označil za zibelko projekta digitalne mobilnosti, katerega namen je vzpostaviti poskusno okolje za nove koncepte mobilnosti in združiti večja avtomobilska in digitalna podjetja, ponudnike storitev, inovativna mala podjetja in znanstvenike. Tamkajšnja šola digitalnih produktov (Digital Product School) velja za povsem neobičajno. Projekt šole vodi namreč Center za inovacije in ustanavljanje podjetij na Tehnični Univerzi v Münchnu (TUM). Med njihove partnerje se uvrščajo nekatera pomembna svetovna industrijska imena kot so BMW, Audi, Daimler, IBM in Facebook. Vse od njenega začetka v aprilu 2017, šolo obiskujejo zaposleni v večjih avtomobilskih koncernih in digitalnem sektorju, z namenom, da si pridobijo praktična tehnična znanja. Ukvarjajo se z realističnimi težavami, s katerimi se dejansko lahko soočijo v avtomobilski industriji, pri čemer uporabljajo strankam prijazne pristope. Ena od skupin se je npr. ukvarjala z iskanjem načinov učinkovitega preživljanja časa voznikov med prometnim zastojem. Spet druga je z uporabo umetne inteligence poskušala izboljšati izkušnjo voznika in potnika po prometni nesreči. Poleg tehnologij in storitev v povezavi z avtomobili se ukvarjajo tudi z zaščito pred droni in mobilnostjo znotraj stavb.

a1

München tako ostaja na čelu digitalne transformacije v nemški avtomobilski industriji, vendar so tveganja zelo velika. Da so lahko kos močnim konkurentom kot sta Google in Apple, morajo nemški proizvajalci v valu pametnih in samovozečih avtomobilov ponovno proučiti lastne industrijske modele. Tu ni odveč omeniti prizvok električnih vozil, ki se jih tesno oprijemljejo vse od škandala »Dieselgate«. Vodilni v spremembah so tudi zaradi edinstvenega ekosistema, kjer imajo sedeže tudi trije največji proizvajalci – BMW, Audi in MAN – s kontinuiranim širjenjem v regiji. Prvi si zlasti prizadeva za okrepitev lastnega centra za raziskave in inovacije, kjer bodo v 400 milijonov evrov vrednem kompleksu s 5 000 dodatno zaposlenimi ustanovili t.i. »tovarno novih idej«. Mesto je v smislu inovacij odlično opremljeno, saj se lahko pohvali s tisočerimi tehnološkimi podjetji, 15 visokošolskimi ustanovami in skoraj desetimi inkubatorji. Prvo mesto zaseda tudi na seznamu evropskih lokacij za informacijske in komunikacijske tehnologije, s čimer izpolnjuje vse pogoje za uspešen prehod v digitalizacijo gospodarstva. Temelj tega razvijajočega okolja predstavljajo univerze in visokošolski zavodi, v katerem nastaja tako kvalificirana delovna sila kot sveže ideje. Mesto v zadnjem času postaja magnet za številne avtomobilske proizvajalce iz ostalih delov države in tujine, kot so Volkswagen, Volvo, Autoliv, Nio in Mobility Corp, kjer se pripravljajo na nove izzive. Münchenski ekosistem deluje s polno močjo in postavlja okvire avtomobilski industriji, ki si namerava povrniti v preteklosti izgubljen ugled in si priboriti vodilno mesto na področju inovacij.

Inovativno zagonsko podjetje Lilium se proti onesnaženosti mest in prometnim zastojem bori kar z zraka. Njihovo tiho električno letalo z istim imenom je eden od številnih novih prototipov letal na električni pogon s 36 električnimi motorji in 430 skupnimi konjskimi močmi, ki ima sposobnost navpičnega vzleta in pristajanja. Z enim polnjenjem lahko preleti razdaljo 300 km, v svojo kabino pa sprejme do pet ljudi. Njihova ideja bo zahtevala tudi mrežo pristajalnih stez in mobilno aplikacijo, s pomočjo katere si bodo potniki lahko rezervirali let na enostaven in hiter način. Od njihove ustanovitve leta 2015 so dve leti kasneje uspešno izvedli prvi testni let in od takrat zbrali 90 milijonov dolarjev. Med investitorji sta tudi ustanovitelja Skypa Niklas Zennström in podjetja Jawbone Alexander Asseily. Prvi let s človeško posadko je predviden leta 2019, s prvimi storitvami pa naj bi začeli leta 2025.

triglav_vreme

Novoustanovljeno podjetje Konux pokriva področje železniškega prometa in podjetjem pomaga pri načrtovanju njihovih vzdrževalnih del. Ustanovljeno je bilo leta 2014 in temelji na treh osnovnih elementih: senzorjih za nadziranje stanja opreme, algoritmih umetne inteligence za zaznavanje in opozarjanje na nepravilnosti in vmesnikih za pošiljanje rezultatov uporabniku ter predlaganje načrtov za ukrepanje. Nedavno so zbrali 16 milijonov dolarjev, ki jih nameravajo vložiti v aktivnosti za širitev na evropski trg, partnersko pa so se že združili z Nemškimi železnicami.

coris

Zadnja zanimivost je električno vozilo za uporabo v ruralnih območjih držav v razvoju, ki ga je oblikoval Inštitut za avtomobilsko tehnologijo Tehnične univerze v Münchnu (TUM). Med ocenjevanjem stanja v Nigeriji, Gani, Tanzaniji in Keniji, so ugotovili, da imajo tamkajšnji ljudje na podeželju težave z mobilnostjo, pri čemer z veliko težavo pritovorijo žito v mesto. Slaba kakovost cest in pomanjkanje bencinskih črpalk sta raziskovalce spodbudila, da so zasnovali majhen električen tovornjak, ki je prilagojen za vse vrste terena. Izvršni direktor inštituta Markus Lienkamp pravi, da je tovornjak zelo robusten in ne pretirano drag, njegova proizvodnja pa je zaradi preproste montaže lahko tudi lokalna. Pri zasnovi je sodelovalo več kot 150 študentov, kar je veliko pozornosti pritegnilo tudi na zadnjem mednarodnem avtomobilskem sejmu v Frankfurtu. Za nadaljnjo proizvodnjo in faze trženja projekta trenutno skrbi njihovo spin-off podjetje Evum Motors, vozilo pa na trgu predvidoma lahko pričakujemo že v letošnjem letu.

Slikovno gradivo: Lilium