Skupina strokovnjakov na Raziskovalnem inštitutu za javno zdravje iz Montreala IRSPUM je v svoji novi študiji pokazala, da je vožnja z avtobusom precej varnejša kot z avtomobilom, medtem ko je ista pot tudi manj nevarna za kolesarje in pešce. V študiji, ki je bila objavljena v znanstveni reviji za zdravje v urbanem okolju Journal of Urban Health, podrobneje proučujejo nevarnosti poškodb na 10 najbolj prometnih avtobusnih linijah na otoku Montreal v Kanadi in ugotavljajo, da je tveganje za potnike v avtomobilih kar štirikrat večje kot za tiste na avtobusu.

avtomerkur_hyundai_apr2018

Tovrstna raziskava je ena prvih, v kateri so poleg analize določenih poti, primerjali tudi učinek uporabe avtomobila in avtobusa na varnost pešcev in kolesarjev. Vožnja z avtomobilom za razliko od vožnje z avtobusom z vsakim prevoženim kilometrom glede na študijo pomeni štirikrat večje tveganje za nastanek poškodb pri pešcih in kolesarjih ter petkrat večje tveganje za nastanek resnejših in celo smrtnih poškodb. Ljudje v avtomobilih so bili v obdobju 10 let 28-krat pogosteje žrtve prometnih nesreč, v katerih so bili huje poškodovani. Med 278 poškodovanimi je bilo tudi 19 smrtnih primerov, medtem ko je bilo v avtobusih 10 najhuje ranjenih potnikov in nobene smrtne žrtve. V prometni nesreči z avtomobilom je bilo ubitih 42 pešcev in 3 kolesarji, z avtobusom pa 4 pešci in noben kolesar.

triglav_vreme

Zakaj je torej vožnja z avtobusom varnejša? Izhajamo iz trdega prepričanja, da naj bi jih vozili ljudje, ki so za to delo strokovno usposobljeni. Avtobusi vozijo občutno počasneje od avtomobilov po določeni progi, kjer morajo strogo upoštevati za to namenjeni cestni pas. Njihovo vloga v prometu je zato posledično bolj predvidljiva, za razliko od osebnih vozil pa jih za prevoz enakega števila potnikov ne potrebujemo toliko. Študija, ki je trajala od leta 2001 do 2010, ocenjuje, da je vožnja z avtobusom po 10 progah rešila 1 805 potnikov v avtomobilih, 156 kolesarjev in 476 pešcev. V zaključku tudi navaja, da bi večja uporaba javnega prevoza v mestu Montreal nedvomno pomagala pri zmanjševanju števila primerov telesnih poškodb zaradi prometne nesreče. Raziskovalci želijo zlasti poudariti, da so pešci, kolesarji in udeleženci z motornimi vozili v večini primerov poškodovani pri večjih hitrostih in na prometnejših cestah.

“In kakšna je rešitev? Trajne strukturne rešitve za zmanjšanje hitrosti in javni prevoz, seveda!”

a1

Strokovnjaki so svoje ugotovitve, kamor so na podlagi policijskih poročil o prometnih nesrečah in poškodovancih vključili konkretne ulice in ceste, posredovali tudi pristojnim organom. Upajo, da bodo ti analizo uporabili pri svojih kampanjah javnega obveščanja – tokrat tudi v prid varne vožnje z avtobusom.

Slikovno gradivo: Pexels