Nova študija doktorskega kandidata Maanaka Gupta na Univerzi v Teksasu (UTSA) in univerzitetnega profesorja ter ustanovitelja Inštituta za kibernetsko varnost omenjene univerze, Ravija Sandhuja, proučuje tveganja, povezana s kibernetsko varnostjo novih generacij pametnih vozil, med katera sodijo tudi avtonomna in povezana vozila.

triglav_vreme

Strokovnjaka poudarjata, da samovozeča in povezana vozila vse bolj postajajo del našega sveta, kjer je ogroženost kibernetske varnosti dejansko že del realnosti. Hkrati sta prepričana, da je podpora raziskovanju na tem področju ključnega pomena, saj je to edini način, da se predstavijo učinkovite in inovativne rešitve.

Vozila z internetno povezavo, ki jih imenujemo tudi povezana vozila, ponujajo številne prednosti in inovacije. Omogočajo komuniciranje med vozniki ali celo pešci v realnem času in preglednost glede položaja vozil, kar bi lahko pripomoglo k varnejšim cestam za vse. Povezljivost vozilom omogoča tudi zaznavanje varnostnih in okoljskih razmer, vključno s cestnimi zaporami in prometnimi nesrečami. Ponuja jim torej neskončne možnosti kreativne uporabe tehnologije, kar bi na podlagi lokacije s pridom lahko izkoristila tudi podjetja pri svojih oglaševalskih prijemih in voznikom zagotavljala informacije o popustih in ponudbah v njihovi bližini.

Vendar pa je zelo pomembno, na kar opozarjajo tudi raziskovalci, da v kolikor je vozilo izpostavljeno internetu, je s tem nedvomno ogrožena tudi njegova kibernetska varnost. Prav zaradi tega, sta se Gupta in Sandhu odločila, da vzpostavita avtorizacijski sistem povezanih vozil, ki zagotavlja sistematični pregled nad različnimi odločitvami glede nadzora dostopa in točkami izvajanja dinamične in kratkotrajne interakcije v ekosistemu pametnega vozila. Vsaka naprava ima svoje pomanjkljivosti, zato si strokovnjaki prizadevajo, da se teh ne izkorišča in spreminja v resnejše grožnje. S to problematiko tako odpirajo nadaljnje razprave o številnih pristopih, ki bi lahko ublažili kibernetske grožnje temu ekosistemu.

a1

Z uporabo tega sistema poskuša skupina oblikovati in uporabiti politike varnostnih dovoljenj v različnih točkah nadzora dostopa, da bi preprečili kibernetske napade in neavtorizirane dostope do senzorjev in podatkov v pametnih vozilih. Na novem področju interneta stvari se ponujajo neomejene možnosti, ki pa lahko zaradi kibernetskih groženj hkrati pomenijo tudi resne posledice za pametna vozila. Verjetno si tudi drznete ne pomisliti, da bi nekdo lahko daljinsko upravljal vaše vozilo ali nenadoma ugasnil njegov motor sredi ceste? Za organizacijo tovrstnih napadov na vozila ne bi smel obstajati absolutno noben odprt konec. Omenjeni sistem za avtorizacijo je po mnenju njegovih avtorjev primeren tudi za samovozeča vozila, ki pa so na kibernetske napade še toliko ranljivejša. Če bomo torej odprli vrata v svet avtomobilom, ki bodo sami prevzeli upravljanje, moramo biti popolnoma prepričani, da ne bodo postali tarče zlonamernih napadov. To pa je tudi bistven namen tega sistema.

Slikovno gradivo: Pixabay