Sezona obilice sončnih žarkov in pri neredkih tudi težnja po doseganju višjega fizičnega nivoja  nedvomno vabi tudi na kolesa, zato dodatna previdnost neprimerno opremljenih kolesarjev nikakor ne sme biti odveč. Raziskave na to temo odkrivajo nekatere opaznejše vidike na področju varnosti, med katere spada tudi naglavna zaščita kolesarjev. Bodisi boste to v rekreativne namene ali zgolj samo prevozne.

Kot zanimivost – in statistično še kako relevantno – naj omenimo, da uporaba kolesarskih čelad resnost posledic zaradi hujših poškodb v primeru nezgode zmanjša za 60 %.

V Norveškem centru za raziskave v prometu so nedavno izvedli meta-analizo, v kateri so ocenjevali učinkovitost zaščite kolesarskih čelad pred resnejšimi posledicami poškodb glave in drugih poškodb med kolesarjenjem. Na podlagi 55 študij iz obdobja med leti 1989 in 2017 so v analizo vključili skupno 179 ocen učinkov in prišli do sledečih ugotovitev.

triglav_vreme

Uporaba kolesarskih čelad naj bi v primeru nezgode zmanjšala resnost posledic zaradi poškodb glave za 48 %, drugih hujših poškodb za 60 %, travmatičnih poškodb možganov za 53 %, poškodb obraza za 23 % in število smrtno ponesrečenih oz. huje ranjenih kolesarjev za 34 %.

Kolesarske čelade naj ne bi pomembno vplivale na zaščito pred poškodbami hrbtenice.

a1

Rezultati prav tako ne kažejo bistvenih razlik med učinkovitostjo uporabe kolesarskih čelad pri odraslih in otrocih. Velika verjetnost pa je, da ima njihova uporaba večje učinke pri zaščiti vinjenih kolesarjev kot tistih, ki med vožnjo niso pod vplivom alkohola. Prav tako so se izkazale za bolj učinkovite pri nezgodah s samim kolesom in ne toliko pri trčenju kolesarja z motornim vozilom.

Konec koncev nedvomno lahko potrdimo, da je uporaba čelade med kolesarjenjem v vsakem primeru zelo priporočljiva.

Slikovno gradivo: Pexels