Na pogled izgleda kot majhen čudež. Toku lave zadnjega izbruha havajskega vulkana Kilauea je ubežal majcen odsek ceste. Tovrstni prizori na mestih, ki jih redno zaznamujejo vulkanske dejavnosti, so postali že tako pogosti, da so jim nadeli ime kipuke. Ta konkretno se nahaja v skupnosti Leilani Estates, kjer je bilo od začetka izbruha 3. maja uničenih že ogromno domov. Lava na sliki je začela teči iz razpok, ki so bile od glavnega kraterja vulkana Kilauea oddaljene dobršen del, zaradi česar so bile opustošene celotne ulice in sprožene evakuacije.

Kipukam zaradi rahlo dvignjenega terena po navadi tok lave prizanese, vendar se pri razkrajanju zaradi uhajajočega plina ta začne dvigati in preraščati nedotaknjeno zaplato. Opazovalci se zato dejansko sprašujejo, kako se je od samo nekaj kvadratnih metrov do prostranih kvadratnih kilometrov velik greben lahko tako ohranil. Narava jih, zahvaljujoč semenom, ki jih prinese veter ali ptice, kmalu preobrazi v poraščene otoke.

triglav_vreme

Ker tovrstni izbruhi lahko trajajo od nekaj ur do celo 35 let, je težko napovedati njihov konec. Posledično bodo tako načrti o prenovi cest in naselij ostali še nedorečeni, saj se njihova varna izvedba lahko začne šele po popolni ohladitvi lave. Takrat bodo natančnejši tudi podatki o gmotni škodi na cestah in ostali infrastrukturi.

a1

Kaj torej pomeni življenje na dejavnem območju vulkana in kako to vpliva na samo mobilnost prebivalcev? Strokovnjaki budno spremljajo morebitno delovanje, vendar je občutek glede nepričakovanega napada narave s psihološkega vidika za ljudi nadvse neobičajen. Prizadeto ni samo njihovo zdravje, temveč se hipu lahko spremeni tako reliefna, prostorska, demografska in gospodarska slika območja. Havajske kipuke še kako dobro orisujejo takšno stanje.

Slikovno gradivo: New Scientist