Akademiki z Univerz Surrey in Oxford so v prvi tovrstni študiji, ki je bila objavljena tudi v mednarodni znanstveni reviji za turistične študije Annals of Tourism Research, raziskovali pomembne vplive avtonomnih vozil na prihodnost urbanega turizma.

Avtonomna vozila zlahka uvrstimo med teme znanstvene fantastike iz filmov kot so Ljubezenski hrošček (1968), Vitez za volanom (1982) ali Posebno poročilo (2002) režiserja Stevena Spielberga. Glede na nedavno raziskavo g. Scotta Cohena z Univerze Surrey in ge. Debbie Hopkins z Univerze Oxford pa jih bo na cestah možno videti že leta 2025.

triglav_vreme

To pa bi s preoblikovanjem urbanega prostora, naraščanjem števila avtonomnih taksijev in spremembami v načinu turističnih ogledov nemara imelo daljnosežne vplive tudi na urbani turizem. Možne prednosti tovrstne mobilne novosti bi bili manjši prometni zastoji in emisije, izboljšani postopki najema tujega vozila, manj zahtev po parkirnih mestih in nižje cene taksi prevozov. Tudi hoteli in restavracije bi se začeli soočati z novo konkurenco v obliki avtonomnih jedilnih vozil in spečih potnikov med samo vožnjo.

Tovrstna vozila pa hkrati predstavljajo tudi predmet številnih zadržkov. Vse več časa, preživetega v avtomobilih na daljših vožnjah, bi lahko spodbudilo širjenje mestnih območij in povečalo odvisnost od osebnega prevoza. Tako bi se zmanjšale potrebe po železniškem prometu, avtobusnih izletih, javnem prevozu in običajnih taksijih z voznikom. Vse to bi se v prihodnje seveda odražalo tudi v izgubah delovnih mest. Posebno skrb bi s pojavom avtonomnih vozil predstavljala vse večja možnost terorizma in s tem ogrožena splošna varnost.

Avtorji študije so prepričani, da bi prelomna raziskava v prihodnjem desetletju lahko koristila zlasti načrtovalcem mest, oblikovalcem politik in celotni gostinsko-turistični panogi, ki se bodo z množičnim nastopom avtonomnih vozil na trgu morali spopasti z vrsto izzivov in tudi možnosti.

»S popolno avtomatizacijo in vključitvijo avtonomnih vozil bo turizem postopoma dobival čisto drugačno podobo. »Horde« manjših AV-jev bodo nedvomno povzročale obremenjenost mestnih znamenitosti, ponoči bi jih s spečimi potniki pri neprimerno nižji hitrosti množično gostile avtoceste in avtobusni prevozi bi lahko zaradi slabih poslovnih obetov prenehali delovati. Vedno pogostejši pojav bi, verjeli ali ne, postala tudi ponudba spolnih storitev med avtonomno vožnjo.«

Slikovno gradivo: Pexels