Za vse nas, ki uživamo v živahni vožnji po vijugastih lokalnih cestah, terenski avanturi s 4×4 vozilom ali »avtomobilski dirki« od semaforja do semaforja, se samovozeče vozilo zdi enako privlačno kot hamburger s sirom, ki poje samega sebe. Razen seveda v primeru, ko priredimo potovalni koktajl parti, na katerem istočasno nazdravljamo čudu tehnologije in objokujemo zastarelo človeško raso. Če že ne drugega, nam nudi priložnost, da v miru prespimo vožnjo domov z bratrančeve fantovščine oz. med prometno konico legalno zvrnemo enega »ta kratkega«.

Pa pustimo šalo na stran. Nikakor ne zagovarjamo in spodbujamo pitja alkohola med vožnjo. In to kakršnegakoli. Toda ali obstaja kakšna kratkoročna možnost, da se bomo nekega dne lahko varno privezali v »streznitveno celico na dizelski pogon«, ki ima v zadnjem delu nameščene barske stolčke? Ali vsaj – tokrat pa bolj resno – spili pivce med mukotrpnim prometnim zamaškom, ki nam zaradi kazni ne bo pustilo bolečih posledic v denarnici.

»Dolgoročno bo človek v samovozečem vozilu lahko počel tisto, kar lahko danes v vozilu počne potnik,« pravi profesor prava na Univerzi South Carolina, g. Bryant Walker Smith, ki je specializiran za prihajajoče tehnologije. Hkrati dodaja, da bo njegova vloga nekako podobna tisti na potniškem sedežu, le da mu po vsej verjetnosti ne bo dovoljeno piti.

Medtem pa Edmond Awad, ki je postdoktorski raziskovalec v tehnološkem laboratoriju MIT Media Lab in se ukvarja z etiko umetne inteligence, pojasnjuje, da je odgovor odvisen od tega, ali bo človek v vozilu obravnavan kot voznik ali potnik. To pa bo določala vrsta vozila, v katerem bo pristal.

Dejansko obstajata dve osnovni vrsti samovozečih avtomobilov. Eden je t.i. »pol avtonomen« model, ki bolj ali manj vozi sam, vendar mora po potrebi posredovati čuteč organizem – torej človek. Temu tipu vozil trenutno ustrezata Teslin režim avtopilota in Cadillacov način »super križarjenja«.

triglav_vreme

»Danes ne pijte med avtomatsko vožnjo vašega vozila. To res ne bi bila dobra ideja«, opozarja raziskovalec samovozečih avtomobilov in kandidat v doktorskem programu na Univerzi Stanford, g. David Miller. Podjetja Tesla, Cadillac, Mercedes in Volvo se na izjavo niso želela odzvati, toda glede na prometne predpise, bi se, upamo trditi, s tem popolnoma strinjala. Miller pojasnjuje, da so današnja avtomatizirana vozila prednost, če poznajo pot, ki pa jo včasih preprosto ne. »Pri testni vožnji s Teslinim vozilom, se mi je pripetilo, da je bila cesta zanj preprosto preveč ovinkasta. Računalnik se je kar naenkrat odzval po načelu »ta ovinek je zame preoster, grem kar naravnost.« Če se v tistem trenutku ne zaveste, da vas vozilo pelje naravnost v grmovje, boste točno tam tudi pristali. Za nameček še v lisicah, če si ga boste preveč privoščili (ta kratkega).

Googlov spin-off Waymo, ki razvija tehnologijo za samovozeča vozila, išče načine, kjer bi se človeški prispevek v celoti izločil. Start-up podjetje sodeluje z različnimi organizacijami, med drugim tudi neprofitno organizacijo Mothers Against Drunk Driving (Matere proti alkoholu med vožnjo), s katerimi zagovarjajo varnejšo vožnjo s popolnoma avtonomnimi vozili. Vendar ima ta tehnologija pred sabo še dolgo pot. Poskusi z avtonomnimi vozili podjetja Waymo so sicer obetajoči, vendar je treba upoštevati, da je bil preizkusni poligon za najnovejši model postavljen v stanovanjski skupnosti za starejše z brezhibnimi cestami in vnaprej programiranimi možnimi cestnimi ovirami, vključno z namišljenimi hitečimi babicami, starejšimi gospodi, ki s palicami za shuffleboard lovijo ploščke in priložnostnimi nesrečnimi posamezniki, ki padejo in se ne morejo pobrati. Če bi vas ista reč peljala na večje ameriško letališče v prometni konici, ne bi imeli take sreče – s pivom ali brez.

Kakor koli že, navsezadnje bo prišel dan, ko nas bodo avtomobili stoodstotno vozili avtonomno. Takrat ne bo več niti volanov. Vsakršno človeško posredovanje bo dejansko lahko pomenilo manj varno vožnjo. Kaj pa potem? Medtem ko boste lahko ali pa tudi ne zakonito srkali med potjo, upoštevajoč, da se boste naokrog vozili v nekakšnem velikem, težkem in kompliciranem, računalniško vodenem stroju, vam to nameravamo tudi takrat odsvetovati – in to na zapisniku.

Slikovno gradivo: Ninjajournalist