Ogromna čistilna naprava, ki jo je zasnoval 24-letni nizozemski inovator Boyan Slat, je kot kaže že v prvem mesecu svojega delovanja zašla v težave. Pri zbiranju plavajoče zaplate oceanskih odpadkov namreč ni preveč uspešna. V oceanu plava več sto milijonov ton plastike, ki bodo tam očitno še kar nekaj časa. Edini večji projekt, s pomočjo katerega bi lahko oceane očistili, le ni tako zelo uspešen. Izkazalo se je, da se v treh mesecih od začetka delovanja, ni zbralo kaj dosti smeti.

V začetku septembra se je ladja odpravila na območje, ki ga imenujemo Veliki pacifiški otok odpadkov in kjer na koncu pristanejo praktično vse smeti, odvržene v morje. Povsem smiselna in logična poteza, da se ravno tu začne z izvajanjem čistilne akcije, ki naj bi jo po velikih pričakovanjih omogočila nova inovacija. Ideja je bila namreč, da za zbiranje oceanskih smeti uporabijo plavajočo podvodno zaveso. V teoriji je zasnova sila enostavna: pregrada iz cevi obliki črke U plava na morskem povrsju, medtem ko hkrati zajema smeti. Veter in valovi naj bi pregrado potiskali hitreje od plavajoče nesnage, sčasoma pa bi ta ostala ujeta v sredini. Tako nekako so si njeno delovanje predstavljali. Po nekaj mesecih pa se je izkazalo, da temu ni čisto tako. Namesto, da bi smeti ostale v sredini, pa se zbrana plastika iz do sedaj še neznanega razloga izmuzne ven. Kaj točno se zgodi, se sprašuje tudi tamkajšnja skupina inženirjev.

Povsem možno je, da je zmotna že osnovna predpostavka celotne naprave. Predvidevajo, da plavajoče pregrade voda in veter ne potiskata hitreje, zato nikoli niti nima možnosti zajeti plastike. Lahko pa je pregrada tudi prekratka, zaradi česar nihanja na robovih odrivajo smeti stran. V vsakem primeru je zadevo najlažje popraviti tako, da podaljšajo pregrado in z nekaj sreče težavo tudi odpravijo.

Če problem tiči drugje, se bodo morali čiščenja smeti lotiti ponovno in od samega začetka. Glede na količino že prisotnih odpadkov in tistih, ki jih dnevno odvržemo, pa oceani morda ne bodo mogli več dolgo čakati.

Slikovno gradivo: Pexels