V lanskem letu je hitra cesta v glavnem ganskem mestu Akra zahtevala kar 195 življenj, nasilni protesti pa so izbruhnili, ko je ugasnilo življenje neke šolarke. Toda kaj povzroča ta cestni masaker?

Trenutno v glavnem mestu Akra na hitri cesti Adenta-Madina stoji šest nedokončanih betonskih mostov za pešce. Popolnoma neuporabni za prvoten namen služijo zgolj kot oglasni pano  politikov in podjetij. Prebivalci mestnega okrožja Adenta že več kot desetletje, kar je bila cesta, za razliko od nadhodov, končana, z grozo opazujejo vse hujši promet in številne žrtve brezobzirne vožnje in pomanjkanja varnih prehodov za pešce.

Velja prepričanje, da se takšne stvari ne bi dogajale, če bi vlada temu projektu namenila več prednosti. Novembra lani se je zaradi nedavne nesreče, v kateri je življenje izgubila tamkajšnja srednješolka, več kot 100 protestnikov silovito spopadlo s policijo, z zahtevo po zaključku mostov za pešce. Besni prebivalci trdijo, da je v preteklem letu cesta terjala že 195 življenj, kar pa je občutno več kot kažejo uradni podatki policije. Ti imajo zabeleženih 24 smrti in 164 poškodb, kar bi, vendar le delno, lahko pripisali tudi nizki stopnji poročanja o nesrečah in kaznivih dejanjih.

Ganski predsednik Nana Akufo-Addo pomanjkljivo infrastrukturo za pešce očita prejšnjim vladam. Po zadnji žrtvi, ki jo je označil kot nepotrebno izgubo, je zagotovil, da bodo začeli z nadaljevanjem del na nadhodih. Medtem je na cesto poslal policijo, ki nadzira promet in poskuša preprečiti nadaljnje smrtne primere. Nekdanji minister za promet Alhaji Inusah Fuseini, je prepričan, da je to zgolj valitev krivde na druge. Pred svojim zaključkom mandata je dokončanje nadhodov ostal edini varnostni mehanizem na cesti, zato bi morala zdajšnja vlada projektu dati prednost. Aktivisti na Facebooku, Twitterju in Pinterestu za visoko število žrtev krivijo zlasti pomanjkljivo infrastrukturo, hkrati pa tudi neupoštevanje pravil o varnosti v cestnem prometu, tako s strani voznikov kot tudi pešcev. Izvršni direktor mednarodne organizacije za spodbujanje varnosti v cestnem prometu FIA Foundation s sedežem v Združenem kraljestvu, verjame, da je prava težava v načrtovanju tovrstnih projektov.

Mesto Akra se kot številna druga afriška mesta sooča z velikim porastom motornih vozil in smrtnih primerov v prometu. Politiki in načrtovalci morajo nujno dati prednost potrebam lokalnega prebivalstva pred motornimi vozili ter zaščititi zdravje pešcev in otrok. Dodaja tudi, da je ključnega pomena zmanjšanje hitrosti, načrtovanje za ljudi in premagovanje potreb po gradnji dodatnih hitrih cest. Na nacionalni ravni je samo v prvi polovici leta 2018 na cestah umrlo 1 212 ljudi, številka pa je glede na slabo poročanje o nesrečah lahko še občutno višja. Obstaja razširjeno prepričanje, da ceste pripadajo samo avtomobilom, zato vozniki pešce dojemajo kot nadlogo, ti pa so kot udeleženci v stalnem strahu. Predstavniki nevladnih organizacij pozivajo k uvedbi varnosti v prometu v šolske urnike in osveščanju mlajših o tveganjih na afriških cestah. Večina pešcev ne upošteva osnovnega dejstva, da morajo ob cesti hoditi nasproti vozečim avtomobilom, vozniki pa ne poznajo nekaterih prometnih znakov in se ne držijo omejitev hitrosti.

Aktivisti so mnenja, da problem prometne varnosti v Gani ni nerešljiv. Rešitve niso samo znane, temveč so tudi širše razpoložljive in predstavljajo občutno donosnost naložb. Ukrepi za umiritev prometa, ki vozila fizično prisilijo, da se ustavijo, skupaj z ločenimi nadhodi in kolesarskimi stezami, bi nedvomno pomenili najbolj učinkovit kratkoročni pristop in zmanjšali potrebe zelo dragega policijskega posredovanja. Medtem pa se v Adenti še naprej organizirajo protesti lokalnih skupin pritiska, ki ne bodo utišali, dokler se gradnja nadhodov ne konča in vlada ne reši njihovega problema.

Slikovno gradivo: Pexels