Nemški politiki razmišljajo o zvišanju kazni do skoraj 2 000 evrov za voznike, ki reševalnim vozilom na nujni vožnji ne omogočijo proste poti. Na podlagi izvedene študije so ugotovili, da se je v štirih petinah primerov intervencijska služba prebijala skozi promet z zamudo približno petih minut – in to zaradi napačne razvrstitve ostalih vozil.

Voznikom se namreč očita, da se zaradi opazovanja in snemanja prometne nesreče z mobilnim telefonom niso umaknili na rob vozišča. Oblikovanje reševalnega pasu v takšnih okoliščinah namreč predstavlja eno bistvenih pravil, ki jih učijo že v nemških šolah vožnje. Študijo so minulo poletje izvedli na Nemškem rdečem križu (DRK), v kateri so anketirali 96 reševalnih ekip po vsej državi. Njihova predsednica ga. Gerda Hasselfeldt te podatke označuje za zastrašujoče, saj v primeru človeškega življenja šteje vsaka sekunda. Po nacionalni razpravi glede porasta števila smrtnih žrtev na nemških avtocestah zaradi zijal in neuspelega reševalnega pasu, so pred letom dni zvišali globe z 20 evrov na 320 evrov. Krivcem naj bi celo grozil odvzem vozniškega dovoljenja.

Za tovrstno ravnanje voznikov so v veliki meri nedvomno kriva družbena omrežja in naraščajoča obsedenost s snemanjem in fotografiranjem prizorišč nesreč z mobilnimi telefoni. Pred letom dni je v Münchbergu na avtobusu, ki ga je zajel požar, življenje izgubilo 18 ljudi. Reševalci so krivdo delno naprtili tudi voznikom avtomobilov, ki so jim zaradi snemanja oteževali prosto pot do poškodovanih. Policijske enote na Bavarskem voznike zato uradno pozivajo k temu, da spoštujejo dostojanstvo mrtvih in ranjenih! Hkrati jih naprošajo, da s snemanjem prizorov nesreč in njihovim objavljanjem na družabnih medijih nemudoma prenehajo. Ustvarjanje takšnih posnetkov namreč predstavlja odvračanje njihove pozornosti med vožnjo in lahko povzroči še dodatne nesreče.

Si predstavljate, da so med žrtvami člani vaše družine ali prijatelji? Kako bi se počutili, če bi za smrt vaših bližnjih izvedeli preko družbenih omrežij? Mnogi politiki v upanju na boljše vedenje voznikov razpravljajo o še višjih globah. Minister za notranje zadeve v Spodnji Saški, g. Boris Pistorius, je za nemški časnik Neue Osnabrücker Zeitung izjavil, da razmišljajo celo o višjih zneskih, če bi se izkazalo, da trenutna stopnja kaznovanosti ne zaleže dovolj.

Slikovno gradivo: Pexels