Življenje je kratko. Kupite tiste nesramno drage čevlje, pustite službo, preskočite plačilo najemnine za tekoči mesec, pojdite na izlet in spijte skodelico kave. Lahko tudi dve ali tri in nikar ne oklevajte, če bi se vam zahotela še četrta. Ljudje imamo dandanes – vsaj v večini – osebno razmerje s svojim avtomobilom in ob misli na vožnjo po široki odprti cesti nas preplavljajo prav posebni občutki. Navkljub vznemirljivosti ideje, pa se na pot kar tako spontano ne odpravimo, kaj šele da bi si vzeli čas za postanek in priboljške, ki jih tam ponujajo.

Zanimiva nedavno izvedena študija potrjuje, da nam kofein poleg manjšega vira energije omogoča tudi boljše vozne sposobnosti. V Centru za raziskovanje spanja na Univerzi Južne Avstralije so uspeli odkriti povezavo med uživanjem kofeina in izboljšano vozno zmogljivostjo, saj so med študijo opazili, da vozniki med žvečenjem žvečilnega gumija z vsebnostjo kofeina delajo manj napak. Namen strokovnjakov je bil raziskati učinke kofeina kot potencialne pomoči za tiste, ki jim upravljanje vozila pomeni del njihove službe. Med njimi so zlasti vozniki avtobusov, tovornjakov ali dostavnih vozil in prav vsi si resnično ne želijo, da bi med samo vožnjo zaspali za volanom. Dolgotrajne in nočne vožnje nedvomno zahtevajo rešitve, ki bi omogočile čim več varnosti na cesti, tako za vas kot vse ostale udeležence.


Zakaj nam kava pravzaprav ne bi smela biti všeč, pa nam kljub temu je?

Nadvse preseneča znanstveno ugotovljeno dejstvo, da ljudje, ki so bolj občutljivi na grenak okus kofeina, spijejo več kave. Ampak zakaj nam je ta tako všeč? Grenkoba je prevzela vlogo naravnega sistema opozarjanja, ki telo ščiti pred škodljivimi snovmi. Po evolucijski logiki bi jo morali torej preprosto pljuniti ven.

Izkazalo pa se je, da bolj kot so ljudje občutljivi na grenak okus kofeina, več kave popijejo. Na avstralskem Inštitutu za medicinske raziskave QIMR Berghofer so nedavno izvedli študijo, ki med drugim potrjuje tudi, da je ta občutljivost posledica genetske raznolikosti. Pri izvedbi raziskave so izhajali iz dejstva, da bodo ljudje, ki so še posebej občutljivi na grenak okus kofeina, popili manj kave. Izsledki pa so pokazali pravo nasprotje pričakovanega, saj porabniki kave okušajo oz. zaznavajo kofein zaradi priučene pozitivne spodbude, ki jo ta izzove.

Če to ugotovitev preoblikujemo drugače, to pomeni, da ljudje, ki imajo večjo sposobnost okušanja kavne grenkobe, zlasti pa njen edinstven grenak okus, z njo povezujejo pozitivne stvari. Znanstveniki okus proučujejo že nekaj časa, vendar njegovega delovanja še vedno ne poznajo popolnoma. Vedo, da predstavlja enega izmed čutov, ki pa z biološkega stališča zahteva še dodatna preiskovanja.

Ko smo že pri pozitivnih vidikih kave, pa je vredno omeniti še eno študijo. Ta prihaja z Univerze v Filadelfiji in Univerze Thomas Jefferson, kjer so ugotovili, da imata tako priprava vroče kot priprava hladno varjene kave določene pozitivne učinke. Zlasti vroče pripravljena kava ima višjo raven antioksidantov, ki lahko koristijo našemu zdravju. V novo izdanem prispevku omenjene študije zasledimo tudi rezultate vzorcev obeh priprav kave, ki razkrivajo zelo podobne pH vrednosti, ki se gibljejo od 4,85 do 5,13.

Podjetja, ki proizvajajo kavo in raznoteri blogi, na temo življenjskega stila, so razglašali, da je hladno varjena kava manj kisla od vroče, zaradi česar naj bi manj verjetno povzročala zgago ali prebavne težave. Avtorja študije, ki sta oba tudi pivca kave, je zlasti zanimalo, ali se kemijska sestava hladno varjene kave razlikuje od vroče. Medtem ko priljubljenost hladno varjene kave v zadnjih letih precej narašča, o njej skorajda ni narejene nobene študije. Istočasno obstajajo dobro dokumentirane raziskave za vroče varjeno kavo, kjer so zabeležili nekatere koristi za zdravje, vključno z manjšo možnostjo za obolelost z določenimi oblikami raka, diabetesom in depresijo. Kljub zelo podobnim pH vrednostim, pa je bilo v skodelici vroče varjene kave zaznati večjo vsebnost titrirnih kislin in zato višje ravni antioksidantov.

»Kava vsebuje veliko antioksidantov in njeno zmerno uživanje ima lahko za posameznika zelo pozitiven učinek. Več antioksidantov je bilo sicer zaznati v vroči varjeni kavi, vendar bi se morali porabniki kljub temu otresti vsiljenega prepričanja, da je njena hladna različica čudežna rešitev za želodčno-črevesne težave.«

Vir: Univerza Northwestern, Univerza Thomas Jefferson


Pretekle avstralske raziskave potrjujejo podobne rezultate, saj so ugotovili, da imajo vozniki, ki so zaužili kofein, za 63 % manj možnosti, da so udeleženi v prometni nesreči. Oceno so pridobili na osnovi zabeleženih 530 voznikov, ki so bili v zadnjih 12 mesecih v nasprotju s 517 vozniki udeleženi v prometni nesreči. Vsi so vozili tovorna vozila z enim, dvema ali tremi polpriklopniki.

Pomembno je omeniti, da pijače s kofeinom uporabljamo po celem svetu z namenom, da ljudje ohranjamo budnost, kar pa zdaleč ne pomeni, da predstavljajo rešitev za varnost v cestnem prometu. Sploh pa ne po uživanju alkohola v upanju, da bomo potem bolj trezni. Naše telo pri izjemni utrujenosti nenazadnje še vedno potrebuje ustrezen počitek, vendar če čutite le rahlo zaspanost, vedite, da žvečilni gumi z dodanim kofeinom za svoje delovanje potrebuje le 10 minut, njegov učinek pa lahko tudi traja tudi do ene ure in pol. Poraja se edino vprašanje, če ga dobite na voljo z vašim najljubšim okusom.

Slikovno gradivo: Pexels