Pred nami je deževno obdobje, ki s seboj prinaša mokre in spolzke ceste, za nameček pa so tu še sitni in nepotrpežljivi vozniki. Zaradi zamud so pogosto slabe volje, kar pa seveda ne opravičuje njihovega neprimernega vedenja na cesti. Kako se lahko v takšnih okoliščinah »spravimo k sebi«, ne posnemamo zgrešenih vzorcev ostalih voznikov in konec koncev izboljšamo svojo kulturo vožnje?

Poleg tega, da s tem lahko rešimo svoje življenje in življenja ostalih, pa odgovorna vožnja dolgoročno ohranja tudi dobro stanje vozila in njegovih rezervnih delov.  Hitro zaviranje, pospeševanje in podobno pripomorejo k obrabi in staranju najpomembnejših elementov vozila. Stvar je še toliko manj ugodna v dežju.

Torej, kje običajno lahko začnemo? Že upoštevanje omejitev hitrosti in ohranjanje varnostne razdalje predstavljata dva enostavna načina, ki stvar lahko spremenita. Hitrost ubija. In četudi zveni klišejsko, je to gola resnica. S prehitro vožnjo in prekratko varnostno razdaljo povečamo tveganje za nesrečo. Omejitve hitrosti in razdalje za drugim vozilom so bile izdelane na podlagi odzivnih časov voznika, zavornih sistemov in ostalih dejavnikov. Upoštevajmo torej znanost.

In seveda pravila. Če drugi vozijo prehitro, še ne pomeni, da jih moramo mi posnemati.

Spoštujmo rumene in rdeče luči na semaforjih. Te pomenijo, da moramo ustaviti in ne pospešiti.

Opozorimo, zakaj so na cesti narisane črte. Te nakazujejo, kdaj lahko in kdaj ne smemo prehitevati. Torej tam so nedvomno z nekim razlogom.

Ne pozabimo smernikov, ki v vozilu ne spadajo med dodatno opremo. Uporabljajmo jih!

Poskusimo se od doma odpraviti pravočasno in brez naglice. Ugotovili bomo, da bomo pri vožnji mirnejši in bolj prilagodljivi, če bomo imeli na voljo več časa. Ne pozabimo svojih manir. Z odpuščanjem napak in manj agresivnim nastopom sprejmimo ostale voznike.

Nenazadnje je tu pomembna tudi brezhibnost vozila. Na žalost se mnogo ljudi usede za volan vozila, s katerim se zavedajo, da so tehnične težave in ni primeren za na cesto. Če brisalci niso učinkoviti, jih moramo zamenjati. Redno pregledovanje luči in njihovo delovanje je v mokrih razmerah zelo pomembno.

Zagotavljanje varnosti vozila je odgovornost vsakega voznika, zato so redni servisi in vzdrževanje ključnega pomena za dobro stanje amortizerjev, ustrezno delovanje zavornega sistema in vseh varnostnih tehnologij, kot je ABS in zračne blazine.

Kot odgovorni državljani na cestah bi morali sprejemati lastne odločitve, ne glede na to, kaj počnejo drugi, predvsem pa jih prenehati obtoževati. Kdo ve, mogoče pa bomo s tem sprožili trend in prispevali k zmanjšanju števila žrtev na naših cestah.

Slikovno gradivo: Pexels