Zvok električnega vozila predstavlja njegovo identiteto. Vsakršna vsiljivost ali nadležnost je pri tem izključena. Nedvomno mora biti futurističen in v nobenem smislu ne sme spominjati na obdobje bencinskih motorjev.

Frank Welch, ki je odgovoren za tehnični razvoj pri podjetju Volkswagen, je prepričan, da je preprosto dodajanje zvoka iz motorja z notranjim zgorevanjem naravnost nesprejemljivo. Za futuristična električna vozila, ki so neslišna, zato proizvajalci prvenstveno iščejo zvočne rešitve, ki bodo pritegnile pozornost pešcev.

Medtem ko BMW, Mercedes-Benz, Audi, Mini in VW pripravljajo svoje električne modele za tržišče, izdelovalci iščejo nov način, kako iztržiti doprinos vozil z ničnimi emisijami.

Električna vozila znamke VW, bodo imela zvočnike, ki bodo zasnovani za opozarjanje pešcev. Welch še dodaja, da zmogljivi modeli zato potrebujejo bolj zaznaven, a futurističen zvok s toni basov, ki ne spominja na šivalni stroj. Vozila SUV bodo imela npr. globlji zvok, s katerim se bo izražala njihova velikost.

Tudi VW je za svoj prvi kompaktni model Volkswagen I.D. že izbral zvok, še vedno pa prilagaja tone za koncepte vozil, kot je Dunne Buggy.

Za novi model EQC je njegov nemški tekmec Mercedes-Benz razvil zvok umetnega brenčanja, ki je dovolj glasen, da pešce opozori, ko se jim približa in pri tem ne moti potnikov v kabini. Tamkajšnji vodja za razvoj električnih vozil, Jochen Hermann, poudarja, da morajo biti njihova vozila čim bolj tiha v potovalni kabini in dovolj slišna zunaj.

Mercedes-AMG, znamka športnih in zmogljivih vozil, ki se ponaša z glasnimi zvoki iz izpušne naprave, se z nekonvencionalnimi prijemi loteva slišnosti električnih vozil v prihodnosti. Da bi našli primeren ton za svoja električna vozila, so se povezali celo z ameriško rock skupino Linkin Park.

Tudi v skupini BMW se intenzivno ukvarjajo s področjem zvoka, saj so prepričani, da bodo toni zagotovo tisti, ki bodo oblikovali identiteto vozila.

Največ resnejših izzivov se po besedah Michaela Pfadenhauerja, vodje akustičnega oddelka pri Porscheju, pojavlja pri športnih izvedbah vozil. Pri teh si je treba zvok, ki bo značilen za električni pogon, preprosto izmisliti. Meni, da je zvok tisti, ki odraža čustva avtomobila in ustvarja splošen vtis o njegovi sposobnosti in zmogljivosti. Pri nižjih hitrostih in obratih mora vozniku omogočiti udobno vožnjo, pri višjih pa intenziven akustičen učinek, ki izraža značaj športnega vozila.

Slikovno gradivo: Mercedes-Benz USA