Nizozemski kolesarji so septembra lani dobili prvo kolesarsko stezo na svetu, ki je v celoti narejena iz odpadne plastike.

30-metrska steza, ki se nahaja v 1 300 let starem mestu Zwolle vsebuje takorekoč 500 000 plastičnih zamaškov in je po ocenah tudi do trikrat vzdržljivejša od tradicionalnih cest. Program ZN za okolje navaja, da vsako leto v oceane odvržemo 8 milijonov plastičnih odpadkov, ki povzročajo škodo morskim ekosistemom in vstopajo v prehranjevalno verigo ljudi. Ta prvi pilotni projekt je po besedah njegovih iznajditeljev, Anne Koudstaal in Simona Jorritsma, velik korak naprej k trajnostni in dolgoročno zasnovani cesti iz recikliranega odpadnega plastičnega materiala.

Vodilni okoljski strokovnjak, g. Guus Velders, je novo pobudo nizozemskega inženirskega podjetja KWS, proizvajalca cevi Wavin in francoskega energetskega velikana Total, pozdravil in jo označil kot pozitiven doprinos krožnega gospodarstva.

Vendar pa je rešitev onesnaževanja s plastiko, tako meni borka za neprofitno organizacijo Prijatelji Zemlje Emma Priestland, predvsem v preprečevanju njene uporabe. Obdelava plastike za namene izgradnje kolesarskih stez plastiko le ohranja stran od smetišč, še vedno pa ni znano, kaj se bo s to plastiko zgodilo, ko se bo površina steze izrabila.

Recikliranje izdelkov, delov in materialov, proizvodnja brez odpadkov ali onesnaževanja in manjša raba virov energije so načini, s katerimi se v sistem krožnega gospodarstva usmerjajo tudi večja mesta, kot so London, Amsterdam in Pariz. Nizozemska vlada se je zavezala, da bo do leta 2030 prepolovila rabo surovin in pospešila svoj prehod na krožno gospodarstvo.

Slikovno gradivo: Pexels