Če bi v letošnjem letu na Japonskem uporabili taksi, se vam lahko zgodi, da se boste v njem soočili s tablico, ki bo skenirala vaš obraz in določila vaš spol, starost in ostale značilnosti. Na podlagi zbranih podatkov vam bodo tako predvajali ustrezne oglase.

Sistem obrazne razpoznave je to soboto zaokrožil na Twitterju, ko je Googlova inženirka za varstvo zasebnosti Rosa Golijan objavila sliko nameščene tablice v japonskem taksiju in pojasnila, da jih uporabljajo za ciljanje določenih potrošnikov in predvajanje ustreznih oglaševalskih vsebin. Nadvse zanimiv uvod v vsiljive personalizirane oglase, ki se bodo nekega dne začeli pojavljati tudi drugje po svetu.

Kot odziv na Golijanovo je bil objavljen še en tvit, ki kaže več podrobnosti o samem zbiranju podatkov in načinu njihove obdelave. QR koda na sliki vodi do spletne strani japonskega razvijalca platforme za spletno poslovanje DeNA Co Ltd, konkretneje njihove podstrani “Trust & Safety” (zaupanje in varnost) za storitev “Premium Taxi Vision”. Ta je bila prvič razvita v mesecu januarju z namenom, da ustvari udobnejšo in koristnejšo vožnjo s taksijem. S tem je mišljeno zlasti to, da se potrošnikom prihrani neprijetnosti, kot so gledanje oglasov, ki niso primerni za njihov spol ali starost. Na spletni strani tudi pojasnijo, da je video potnikov namenjen za oblikovanje profila potnika (starost, spol, število potnikov), ki ga nato pošljejo oglaševalski agenciji Geniee, ta pa nato posreduje ustrezno oglasno vsebino.

To pomeni, da v agenciji video posnetka ne vidijo, zato bi v tem konkretnem primeru težko vedeli, da je v taksiju sedela odrasla ženska. Dejanski posnetek je namreč, po izjavah podjetja DeNA nemudoma izbrisan, program za obrazno razpoznavo pa ostane na tablici.