Majhen in stroškovno ugoden senzor bi lahko s sprožitvijo alarma rešil življenja otrok in domačih živali, ki sami ostanejo zaklenjeni v vozilu. Nova naprava, ki so jo razvili raziskovalci na Univerzi v Waterlooju, združuje radarsko tehnologijo z umetno inteligenco, s pomočjo katere v vozilu s 100-odstotno natančnostjo zazna nenadzorovane otroke ali živali.

Napravica, premera 3 cm, je zasnovana tako, da se jo lahko namesti na vzvratno ogledalo ali na strop vozila. Oddaja radarske signale, ki se nato odsevajo od ljudi, živali in predmetov v vozilu. Vgrajena umetna inteligenca nato te odsevne signale analizira. Georg Shaker, profesor na omenjeni univerzi, je prepričan, da bi s tem lahko rešili globalni problem, saj je njegov sistem cenovno dostopen in bi lahko spadal med osnovno opremo v vozilu.

Razvoj brezžičnega senzorja v obliki diska je financiral večji proizvajalec avtomobilskih delov, ki ga namerava do konca leta 2020 predstaviti na trgu. Analiza, ki jo naredi naprava, tako določi število potnikov in njihovo lokacijo v vozilu. Ta podatek bi lahko uporabili tudi za določanje tarif pri souporabi vozil in cestninah ali vozil, ki izpolnjujejo pogoje za sopotništvo (»car-pooling«).

Njen prvotni namen pa je nenazadnje, da zazna, kdaj je bil otrok ali domači ljubljenček nenamerno ali namerno puščen v vozilu, saj se tovrsten scenarij v ekstremno hladnem ali vročem vremenu lahko konča tragično. Sistem v takih primerih prepreči, da se vrata vozila zaklenejo in na to težavo z alarmom opozori voznika, potnike in ostale ljudi v bližini.

Za razliko od kamer pa ta naprava upošteva zasebnost in nima mrtvih kotov, saj radar lahko prodre skozi sedeže in zazna, če je na zadnjem sedežu morebiti otrok. Naprava z nizko porabo, ki jo napaja baterija avtomobila, pa loči tudi med živimi in neživimi bitji z zaznavanjem rahlega dihanja. Raziskovalci trenutno raziskujejo uporabo te njene zmogljivosti za spremljanje življenjskih znakov voznikov v primeru utrujenosti, odvračanja pozornosti, slabosti, bolezni ali ostalih težav.